Виногради и винарија

На само километар од винарије, налази се наш први виноград засађен белом винском сортом Панониа. Панониа је сорта настала на Огледном добру у Сремским Карловцима, Пољопривредног факултета у Новом Саду. Настала је укрштањем Рајнског ризлинга и елитног сејанца СК 86 2/293, а призната 2003. године. Аутори сорте су професори Петар Циндрић, Нада Кораћ и Влада Ковач.

Панониа сазрева рано, изразито је толерантна на све три гљивичне болести што је чини погодном и за органску производњу. Сматра се веома перспективном сортом и даје висококвалитетно, пуно, елегантно, хармоично вино које ароматским комплексом асоцира на свог најближег генетског сродника, Рајнски ризлинг.

Панониа се као сорта ширила углавном ка северу, те наш виноград претставља најужнији засад ове сорте у Србији, због чега ово вино има један сасвим другачији буке.

У припреми су и нове парцеле за садњу винове лозе, а до тада, сировину за наш Мерло набављамо откупом од произвођача из околине, а ту је и један сасвим посебан Прокупац из винограда посађеног далеке 1916. године.